måndag 4 november 2013

Älgfärsbiffar


Med potatismos
Tog receptet från go'kväll.
Här kommer receptet: väldigt gott !
Ost- & skinkfyllda älgbiffar med potatiskompott & rårörda lingon
Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Antal portioner: 4 portioner
INGREDIENSER
1 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g älgfärs
1 msk fransk senap
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 st ägg
1 st ekologisk citron, det gula av skalet rivet och saften
125 g färskost vitlök och örter
80 g rökt skinka, i 8 bitar
smör till stekning
Sås:
2 tsk tomatpuré
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 tsk fransk senap
salt, vitpeppar
Till servering :
1 dl rårörda lingon, valfria grönsaker
Potatiskompott :
1 kg potatis, i bitar
1–2 dl mjölk
1 st vitlöksklyfta, krossad
50 g smör, smält
2 dl grovt hackad rucola
salt, vitpeppar
SÅ LAGAR DU
Blanda havregryn och mjölk, låt stå 5 minuter. Koka potatis till potatiskompotten (nedan). Blanda färs med senap, salt och peppar. Rör ner ägg, citron och havreblandningen. Platta ut färsen till 8 rundlar, lägg på skinka och knappt en tesked färskost. Vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut. Stek biffarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig, ett par minuter per sida. Lyft upp på en tallrik, varmhåll. Gör sås: Fräs tomatpuré hastigt i samma stekpanna. Häll i vatten och grädde, koka upp och vispa runt lite. Tillsätt senap och resterande färskost. Smaka av med salt och peppar. Gör färdigt potatiskompotten. Lägg tillbaka biffarna i grytan, servera med potatiskompott och rårörda lingon.

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken med vitlöken. Häll av vattnet från potatisen. Stampa sönder bitarna med potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Vänd ner rucola. Smaka av med salt och peppar.

Tips: Stek lite svamp och vänd ner i potatiskompotten.

Kram / Nettan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar