lördag 12 november 2011

Saffrans skorpor, och FARS DAG

Idag ligger dimman tjock över oss, ska ändå gå ut en stund.
Igår bakade jag supergoda saffranskorpor.
Saffran föknippas ju med jul och advent, men jag bakade dom ändå.
Eftersom jag älskar saffrans smaken.


Jag hade som grund Leilas skorpor, här kommer hennes recept.

100 g smör
1 g saffran ägg 1.5 dl strösocker 5 dl vetemjöl1.5 tsk bakpulver 1.5 dl hel sötmandelRåsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Mina ändringar på receptet är fölande:
Tog ett pak jäst för söta degar,
0,5 dl honung
uteslöt mandel.
en halv burk kessela
tog vetemjöl, grahamsmjöl och dinkelmjöl.

Fick jäsa i bunken, och på plåten.
ca 40 min.
Det blev JÄTTEGOTT.

Har även bakat en farsdagstårta.
Min man gillar det som är sött..


Min mage gillar INTE det, då får jag ont i magen.
kommer som ett" brev på posten" det blir en sk dumpning
Det gäller att tänka rätt,
* Att äta rätt
* Att äta lite och ofta
*Att inte äta så mycket sött och fett
* Att äta ca 7 ggr/ dag

Och att man inte glömmer bort att dricka vatten!
Annars är det inga problem med den här operationen,
bara fördelar, för min del.

Ha det så gott alla och lev väl!
Kram Nettan








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar